Bylinky sú neoddeliteľnou súčasťou kuchyne a dodávajú jedlám nezameniteľnú chuť a arómu. Okrem toho sú mnohé z nich bohaté na vitamíny a minerály a podporujú tak naše zdravie. V tomto článku vám predstavíme najobľúbenejšie bylinky a poradíme vám, ako ich využiť v kuchyni.
1. Bazalka
Bazalka je kráľovnou stredomorskej kuchyne a dodáva jedlám sviežu a aromatickú chuť. Je skvelá do talianskych omáčok, pizze, šalátov a pesta. Bazalku môžete pestovať v kvetináči aj na záhrade a ľahko sa suší na zimu.
2. Pažítka
Pažítka je nenáročná bylina, ktorá sa hodí do akéhokoľvek jedla. Dodáva mu jemnú cibuľovú chuť a je ideálna na dochucovanie polievok, omáčok, syrových nátierok a vaječných jedál. Pažítku môžete pestovať v kvetináči aj na záhrade a rýchlo dorastá.
3. Mäta
Mäta je osviežujúca bylina s mnohostranným využitím. Používa sa do sladkých aj slaných jedál, koktejlov, čajov a dezertov. Mäta je skvelá na dochucovanie jahňacieho mäsa, grilovanej zeleniny a ovocných šalátov. Mätu môžete pestovať v kvetináči aj na záhrade a rýchlo sa rozrastá.
4. Rozmarín
Rozmarín je stredomorská bylina s intenzívnou arómou. Dodáva jedlám horkastú a drevnatú chuť a je skvelá na grilovanie mäsa, zemiakov a zeleniny. Rozmarín môžete pestovať v kvetináči aj na záhrade a je pomerne odolný voči suchu.
5. Tymián
Tymián je aromatická bylina, ktorá sa používa v mnohých európskych kuchyniach. Dodáva jedlám jemnú horkastú a pikantnú chuť a je skvelá na dochucovanie mäsa, dusených jedál a polievok. Tymián môžete pestovať v kvetináči aj na záhrade a je pomerne odolný voči suchu.
6. Oregano
Oregano je pikantná bylina s horkastou chuťou. Je neoddeliteľnou súčasťou talianskej kuchyne a používa sa do pizze, cestovinových omáčok a bylinkových masiel. Oregano môžete pestovať v kvetináči aj na záhrade a je pomerne odolné voči suchu.
7. Majorán
Majorán je jemná bylina s sladkastou chuťou. Používa sa do polievok, omáčok, plniek a klobás. Majorán môžete pestovať v kvetináči aj na záhrade a je pomerne odolný voči suchu.
8. Koriander
Koriander je aromatická bylina s citrusovou chuťou. Používa sa v ázijskej kuchyni a do omáčok, marinád a šalátov. Koriander môžete pestovať v kvetináči aj na záhrade, ale je pomerne náročný na vlhkosť.
9. Levanduľa
Levanduľa má sladkastú a kvetinovú vôňu a chuť. Používa sa do dezertov, čajov a bylinkových olejov. Levanduľu môžete pestovať v kvetináči aj na záhrade a je pomerne odolná voči suchu.
10. Vavrín
Vavrín má jemnú horkastú chuť a je skvelý na dochucovanie polievok, dusených jedál a omáčok. Vavrín sa používa vo forme celých listov, ktoré sa po uvarení vyberú z jedla. Vavrín môžete pestovať v kvetináči aj na záhrade, ale je pomerne náročný na vlhkosť.